Veritas SP-90 din 1949

Domeniul automobilelor clasice de colectie a cunoscut schimbari remarcabile in ultimii zece ani. Numarul evenimentelor centrate in jurul acestor fascinante vehicule a crescut extraordinar de mult, in special in Statele Unite dar nu numai. Cu numai cativa ani in urma in Dubai a debutat primul astfel de show din aceasta parte a lumii si spre surprinderea multora succesul a fost remarcabil. Deasemenea faimoasele Concours dElegance de la Pebble Beach (California), Amelia Island (Florida) si Villa DEste (Italia) au crescut substantial atat din punct de vedere al vizitatorilor cat si al numarului de companii sponsorizatoare. Un alt aspect benefic din ultimul deceniu il reprezinta licitatiile de automobile de colectie ce practic au creat furori prin sumele obtinute care nu de putine ori au depasit zece milionae de dolari platiti pentru un singur vehicul.

 

Noi case de licitatie au fost infiintate, cum este cazul companiei Gooding & Co si Auctions America si in prezent practic la fiecare doua trei luni se desfasoara o astfel de licitatie. Un alt aspect remarcabil il reprezinta popularitatea pe care a cunoscut-o categoria asa numita “Unrestored” (vehicule nerestaurate). Nu cu mult timp in urma un astfel de automobil practic nu isi avea locul la evenimentele prestigioase mentionate anterior insa situatia s-a schimbat radical. Atat organizatorii cat si vizitatorii au inceput sa aprecieze aceste masinarii neatinse de mana restauratorilor. O expresie ce circula in tarile vorbitoare de limba engleza spune:”It‘s original only once !” si face referire la faptul ca un automobil odata ce a trecut prin procesul de restaurare isi pierde din originalitatea sa. Piesele ce nu mai pot fi folosite sunt refacute, interiorul de cele mai multe ori este inlocuit, si desi se pastreaza pe cat posibil specificatiile fabricii totusi o parte din originaliatea initiala a disparut. In acest articol este prezentat un astfel de vehicul complet original, gasindu-se in prezent in conditia in care a iesit pe poarta fabricii, din punct de vedere al autenticitatii.

 

Veritas SP90   1949
 
Desi pentru multi marca Veritas este practic necunoscuta totusi in anii 48-50 circuitele de curse europene, in special cele din Germania, erau dominate de performantele acestor automobile. Veritas a fost infiintata in 1947 de trei fosti soldati ai armatei germane Ernst Loof, Georg Meier si Lorenz Dietrich, care anterior razboiului au lucrat pentru BMW. Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial industria auto germana a cunoscut o alta lovitura prin faptul ca aliatii au impus o limita in ce priveste capacitatea cilindrica a motoarelor produse in acesta tara (Germania de vest) si anume 1000cc. Pe langa aceasta resursele extrem de reduse facea ca proiectarea si constructia unor modele noi de automobile de curse sa fie doar un deziderat. Insa uneori pasiunea si dedicarea poate depasii situatiile adverse asa cum este cazul celor trei fondatorii care in ciuda neajunsurilor au inceput constructia de automobile de curse pentru diferiti clienti folosind sasiuri si motoare provenite de la faimosul model fabricat inainte de razboi , BMW 328 dotat cu un motor “Hemi” de doi litri cu camera de ardere hemisferica si cuplat unei cutii cu patru viteze. Primele exemplare au fost numite BMW-Veritas dar in urma plangerilor facute de compania BMW, numele producatorului s-a scos ramanand doar Veritas.
 
 

Succesul acestei noi marci nu a intarziat sa apara, primul automobil produs castigand cursa de la Hockenehim. Pentru mai bine de trei ani Veritas a reprezenta liderul vehiculelor de doi litrii de pe circuitele de viteza, practic acestea fiind de neinvins. Modelul prezentat in acest articol este cu siguranta cel mai extravagant si neobisnuit exercitiu de design realizat de Veritas. Ca si celelalte vehicule produse de mica companie germana, sasiul si motorul provin de la un BMW 328 insa au fost modificate semnificativ. Caroseria modelelor Veritas era in mod normal facuta din aluminiu de catre specialistii firmei insa in cazul de fata acesta a fost creata de Spohn, o companie ce s-a profilat pe constructia de caroseri inca dinaintea razboiului, pe poarta sa iesind automobile grandioase ca si Maybach , Daimler si Horch echipate cu caroseii la fel de impresionante facute la comanda.


 

Intregul design al acestui automobile este spectacular iar partea posterioara dominata de acele aripioare specific automobileleor americane ale anilor ’50 cu siguranta atrage privirile in mod deosebit. Se banuieste ca inspiratia vine intr-adevar de la un automobil american si anume conceptul Le Saber realizat de celebrul Harley Earl, seful departamentului de design de la concernul General Motors. Nu numai exteriorul s-a dorit a fi extravagant dar si interiorul, acesta fiind tapitat in anumite portiuni cu piele de zebra. Cu toate ca acest Veritas nu a fost niciodata restaurat, totusi o parte din materialele exotice folosite s-au pastrat asa ca daca in viitor proprietarul va dori sa il readuca la conditia glorioasa de acum 60 de ani o va putea face fara probleme. Atat de neobisnuit este acest vehicul, tinand cont ca provine din Germania o tara cunoscuta in trecut pentru design-ul traditional fara prea multe excese, inca anul acesta a fost prezentat la Amelia Island Concours dElegance in categoria denumita ”What they were thinking?” (Ce-a fost in capul lor?, ar fi o traducere libera) unde a castigat primul loc. Evident motivul pentru care aceasta categorie a primit numele mentionat anterior il reprezinta aspectul exterior extrem de neconventional al automobilelor expuse. Spre deosebire de alte exemplare, Veritas-ul prezentat in acest articol nu a avut o istorie prea tumoltoasa. In 1959 a fost adus in America de un anume R.J Mofka iar in anul urmator a intrat in posesia lui Lee Hartung unde a stat pentru mai bine de 50 de ani. Licitatia ce a urmat decesului acestuia in 2012 a oferit oportunitatea altui collector si anume Dale Walsker sa intre in posesia lui. Potrivit declaratiei sale, Dale doreste sa il pastreze in conditia in care sa gaseste, pentru el originalitatea fiind un aspect foarte important.

 

Vehicule ca acest Veritas neatinse de nici un restaurator sunt si vor fi de o mare valoare pentru comunitatea colectionarilor de automobile de epoca. Probabil ca nu atrag privirile la fel ca un exemplar ce arata mai bine ca atunci cand a iesit pe poarta fabricii insa ofera un lucru unic generatiilor viitoare: posibilitatea de a vedea cum erau odata construite automobilele .

 
Text si foto: Daniel Predoi (Veteran Media)
 

 

 

Cauta in Articole


Revista Web

 

Ultimele Articole

Veritas SP-90 din 1949

Domeniul automobilelor clasice de colectie a cunoscut schimbari remarcabile in ultimii zece...

detalii...

Alpine Challenge 2013 - Comanescu Team pe podium !

Echipajul romanesc Comanescu Team a participat la dificilul raliu de regularitate Alpine...

detalii...

Muzeul Auburn, Cord, Duesenberg - Edificiul unei ere apuse (prima parte)

Putini au fost aceia care au anticipat influenta extraordinara pe care avea sa o aiba asupra...

detalii...

Ace Four 1924

Primele decenii ale secolului douazeci au reprezentat o perioada extrem de prolifica in toate...

detalii...

Amelia Island Concours Delegance 2016

  Fara indoiala ca inceputul unui noi an aduce entuziasm si bucurie pentru pasionatii automobilelor de epoca. Gandul ca lunile...

detalii...


 

NetFlash.ro la indemana ta!  crazyoldtimer veteran Google PageRank Checker