AMELIA ISLAND CONCOURS DELEGANCE 2016

 

Fara indoiala ca inceputul unui noi an aduce entuziasm si bucurie pentru pasionatii automobilelor de epoca. Gandul ca lunile friguroase de iarna sunt aproape duse si incurand vor putea sa scoata din garaj obiectul pasiunii lor pentru o plimbare pe stazile orasului intr-o parada  de weekend  sau poate pentru o calatorie de agrement mai lunga, cu siguranta ridica starea de spirit a oricariu individ “muscat” de virusul automobilelor de epoca. In plus o multitudine de evenimente si car show-uri sunt origanizate in fiecare an pe intreg mapamondul, cu predilectie in America si Europa .

 

In USA primul eveniment al anului  dedicat acestui gen de vehicole este Amelia Island Concours D’elengance considerat a fi in topul celor mai prestigioase car show-ri din intreaga lume alaturi de Pebble Beach Concours in California si Villa D’Este in Italia. Foarte multi entuziasti prefera Concours-ul gazduit de resortul Ritz-Carlton din Amelia Island Florida pentru cateva motive. In primul rand diversitatea automobilelor expuse pe terenul de golf al resortului amintit este cu adevarat uimitoare iar un numar considerabil il reprezinta  racing cars  . De fapt in fiecare an un legendar pilot de curse este celebrat in mod deosebit si o clasa speciala contine o parte din automobilele de curse cu care el a concurat. Editia 2016 l-a avut in centrul atentiei pe pilotul bavarez Hans-Joachim Stuck cunoscut petru multiplele sale victorii  pe diferite circuite printre care se numara si doua trofee obtinute la Le Mans.

 

Deasemenea multe ateliere de restaurare aleg Amelia Island Concours sa fie locul unde deduteaza ultimile proiecte. In acelasi timp exemplare care au fost premiate la Pebble Beach anul precedent pot fi admirate acum de toti participantii la acest eveniment deosebit. Bill Warner ,fondatorul  Concours-ului , reuseste de fiecare date sa surprinda placut prin clasele special pe care le organizeaza. Din anul 2016 as dori sa metionez pe cele dedicate motocicletelor italiene, vehicolelor produse de compania Cord si cea mai intereasta, in opinia mea, clasa automobilelor spaniole Pegaso numita in cercurile pasionatilor vorbitori de limba engleza “Spain’s Fabulous Flying Horse”. Foarte putini constructori de automobile au existat in Spania de-a lungul timpului comparat cu alte tari ca si Germania,Franta sau Marea Britanie . Cu o productie de numai 84 de exemplare construite la inceputul anilor 50, totusi Pegaso a reusit sa lase o amprenta semnificativa in istoria industriei auto si a competitiilor motorizate.  Marca Pegaso este strans legata de viata si viziunea inginerului Wifredo Ricart .Printre job-urile pe care le-a avut se numara si acela de director de proiecte la Alfa Romeo ,o pozitie pe care a detinut-o din 1936 pana in 1945. In anul 1946 a primit pozitia de presedinte al companiei spaniole producatoare de camioane ENASA . Inginerul Ricart a avut idea de a crea un program special pentru tinerii tehnicieni de a invata si a dobandi mai multa experienta prin construirea unui automobile sport si astfel a luat nastere prototipul Pegaso Z-102. Prezentat pentru prima data la Salonul auto din Paris in octombrie 1951 noul automobil sport a creat furori in presa  auto din intreaga lume care a fost cu adevarat impresionata de performatele si tehnologia incorporata in acest prototip.Toate cele 84 de exemplare construite in ani urmatorii au avut caroserii deosebite realizate de companii specializate in acest domeniu ca si Touring din Italia, Saoutchick din Franta si Serra din Spania.

 

Editia 2016 a Concours-ului de la Amelia Island ne-a rezervat o surpriza placuta si noua celor din Romania datorita faptului ca am avut placerea sa intalnim si concetateni  nu doar in calitate de vizitatori ci chiar de participanti. Domnul Ion Tiriac a adus unul dintre superbele sale Rolls Royce Phantom 4. Numai 18 asemenea automobile au fost construite si juriul a acordat premuiul Best in Class exemplarului Domnului Ion Tiriac. Pasionatii de exotice nu au fost nici ei deglijati de loc, pe terenul de golf al resortului Ritz Carlton  putand fi admirate o multime de Ferrari, Lamborghini, Maserati, Porsche etc. In final membrii juriul au decis ca ravnitele trofee de Best of Sport si  Best of Concours D’Elengance sa fie acordate automobilului Pegaso Z-102 Cupola Coupe din 1952, ce face parte din colectia Muzeului Louwman din Olanda, si Roll Royce Phantom Two Town Car din 1930 ce apartine colectiei familiei Nethercutt din California.

 

Pentru nouasprezece ani consecutivi Amelia Island Concours D’Elegance a adus impreuna pasionati de automobile de epoca de pe toate continentele si sunt convins ca nimeni nu a plecat dezamagit.

 

Text: Daniel Predoi

Foto: Daniel Predoi si George Rosu

 

 


 

 

Cauta in Articole WEB

 

Articole WEB

[pag.1] [pag.2] [pag.3] [pag.4]

Atlanta Concours Elegance 2016 Veritas SP-90 din 1949 Alpine Challenge 2013 - Comanescu Team pe podium ! Muzeul Auburn, Cord, Duesenberg - Edificiul unei ere apuse (partea doua) Muzeul Auburn, Cord, Duesenberg - Edificiul unei ere apuse (prima parte) Ace Four 1924 Amelia Island Concours Delegance 2016 Amelia Island Concours Delegance 2013 Alfa Romeo 6C 1750 Gran Sport Spider 1931 Oldtimer Weekend la Budapesta Hilton Head Concours Delegance 2012 Duesenberg Mormon Meteor 1935 Bucharest Classic Car Show 2012 Muzeul de motociclete Wheels Through Time Green Monster Dragster Ford Fairlane Sunliner 1957 Kruse World War Two Victory Museum Mercedes 540K - Automobilul Regilor Concours Delegance of America 2012 Hispano Suiza H6B 1931 Henderson Nostalgia by Choppers Inc. Vizita la Henry Ford Museum Mascotele auto - Arta personalizarii Hilton Head Concours D Elegance Clark Gable Duesenberg Model J Concursul de eleganta Sinaia 2012 Nethercutt Collection - Grandoare si Eleganta - part.2 Nethercutt Collection - Grandoare si Eleganta - part. I Cadillac Eldorado 1953 Amelia Island Concours Delegance 2012 Parada masini de apoca la Salonul de tuning Auto-Moto Ramnicu Valcea Opel pe podium la primul Concurs de Eleganta pentru Vehicule Istorice Targul Anticarilor ediiti a-XIII-a 2011 Intalnirea anuala a broscutelor la Dej, editia 2011 QVALE MANGUSTA Jim Clark cel mai bun pilot din anii 60 Jaguar XJ6/12 - Un adevarat gentleman Expozitie la Targul Anticarilor din Parcul Obor Kronstadt Classic Rally 24-25 septembrie 2010 Targul de turism Bursa Litoral Delta Dunarii 2010 Opel Manta si Ascona implinesc 40 de ani de la debut Masina lui Al Capone se vinde pentru 500.000 de dolari Porsche cauta cel mai vechi model vandut in Statele Unite Festivalul Broscutelor Volkswagen la Targu Mures Mercedesul despre care se crede ca ar fi apartinut lui Adolf Hitler Bucharest Classic Car Show 10-13 Iunie Invitatie la expozitia CVE la zilele culturale ale Ploiestilor 1936 Bugatti Type 57SC Atlantic Antebellum 2010 Clubul Vehiculelor de Epoca la Parada Litoralului din 1 mai 2010

NetFlash.ro la indemana ta!  crazyoldtimer veteran Google PageRank Checker